Why so serious, son?

Mensen, wat is de beste film dat u de afgelopen jaren heeft gezien? Voor mij is de antwoord heel makkelijk: The Dark Knight, de nieuwste avontuur van de vleermuisman. Deze film bouwt op de vertrouwen die de makers hebben gekregen dankzij Batman Begins, een kritische en financieel succes. Batman Begins hertelde de beginjaren van Bruce Wayne en zijn alter ego, neergezet in een universum dat bijna geloofwaardig is. Behoudens de Scarecrow en uitbundige Gotham City kregen we een universum, motief, wapens, en een vigilante die kan bestaan in onze eigen universum.

Daar put The Dark Knight een deel van zijn energie uit. Weg met uitbundige het Gotham, Gotham is netter geworden. En lijkt verdomd veel op Chicago, wat een uitstekende keuze lijkt gezien de terugkomende georganiseerde criminaliteit. TDK is een goed vertelde crimi/thriller gemaakt met liefde voor het vak, met accenten op elke detail die de kijker op het punt van zijn stoel houdt van begin tot einde. Een voorbeeld: zoals in elke Batman film, veranderd de beste man ook van pak maar in deze vertellen ze waarom hij van pak is veranderd. En het is juist die details die zorgen voor hoge replay value, telkens weer ga je op andere accenten letten. (Heb ik al gezegd dat ik TDK al 6 keer heb gezien?) De politieke boodschap moet je voor lief nemen, vermits dat verdoken wordt weergegeven.


In de korte bespreking van Batman had ik over Jack Nicholson's iconische The Joker. Maar wacht tot je ziet wat Heath Ledgers ermee doet, alleen daarvoor zou je deze film in huis moeten hebben! Deze Joker is complete psychopaat die enkel plezier heeft in het ontwrichten van alles om zich heen. Gestort, vies, cynisch maar vooral de tour de force die deze film naar ongekende hoge niveau tilt. Heath Ledger speelt de Joker niet, Hij IS The Joker. Zijn plaats in de geschiedenisboeken heeft al hij dus bevestigd. Dus ja, hij overtreft Jack op alle fronten. De terugkerende cast en de nieuwelingen doen alweer uitstekend.

Waar wacht u nog op?

2 reacties:

Lodi zei

TDK nog niet gezien, omdat ik niet van SiFi houdt, maar ik zal me er toch maar eens aan wagen. Ik heb namelijk al vaker gehoord dat Leadger een heldenrol speelt!

Ps. Ik vind je nieuwe look vet!

Anoniem zei

TDK is geen SciFi! Ik herhaal: TDK is SciFi!

:-)